ΑΦΡΑΤΟ ΚΕΙΚ ΜΕ ΤΣΑΙ MATCHA
Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022
Το Matcha είναι υψηλής ποιότητας ποικιλία πράσινου τσαγιού σε μορφή σκόνης. Παράγεται από θάμνους των οποίων τα φύλλα ονομάζονται tencha. Η συγκομιδή γίνεται με το χέρι για να εξασφαλιστεί η ποιότητα των φύλλων.
Σε αντίθεση με άλλες ποικιλίες πράσινου τσαγιού, τα φύλλα tencha περνάνε από ατμό για να διατηρηθεί η γεύση και το θρεπτικό περιεχόμενο.
Ακολουθεί άλεσμα των φύλλων σε μύλους από γρανίτη και έτσι παράγεται η πράσινη σκόνη που είναι η πρώτη ύλη για το τσάι Matcha.
Μπορεί να αναμειγνύεται με χοντρό αλάτι για να αλατίσουμε ψάρια ή άλλα φαγητά. Χρησιμοποιείται ευρέως στη ζαχαροπλαστική. Το Matcha βοηθάει αρκετά στο αδυνάτισμα και ρυθμίζει το μεταβολισμό. Ας δούμε τη συνταγή για το κέικ...
Υλικά:
-
- 3 αυγά
- 1 πακετάκι κρέμα γάλακτος ελαφριά
- 1 κουταλιά της σούπας σκόνη matcha
- 100 γραμμάρια ζάχαρη ξανθιά
- 160 γραμμάρια αλεύρι
- 1 κουταλιά μπέικιν πάουντερ
- 90 γραμμάρια βούτυρο
- 125 γραμμάρια σμέουρα αφυδατωμένα
- Ελάχιστη ζάχαρη άχνη για από πάνω
Εκτέλεση:
- Ανακατέψτε την σκόνη matcha με την κρέμα γάλακτος και χτυπήστε τα ώσπου να γίνουν πράσινα και να αφρίσουν ελαφρώς και αφήστε το στην άκρη.
- Ξεχωρίστε τα ασπράδια από τους κρόκους των αυγών.
- Σε ένα μπολ βάλτε τους κρόκους, την ξανθιά ζάχαρη και το μείγμα με τη σκόνη matcha.
- Χτυπήστε με έναν αυγοδάρτη απαλά ώσπου να γίνει μια ομοιόμορφη κρέμα.
- Προσθέστε σιγά σιγά το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και αρχίστε να χτυπάτε πιο δραστήρια.
- Λιώστε το βούτυρο και προσθέστε το στο μείγμα.
- Συνεχίστε να χτυπάτε καλά.
- Ανάψτε το φούρνο στους 160 βαθμούς.
- Χτυπήστε τα ασπράδια (βάλτε μέσα ελάχιστο αλάτι πριν αρχίσετε).
- Ενσωματώστε τα ασπράδια απαλά στο μείγμα.
- Ανακατέψτε απαλά με μια σπάτουλα.
- Ετοιμάστε τη φόρμα του κέικ, για να μη ξαναβάλετε βούτυρο, αγοράστε χαρτί για ψήσιμο ή ειδική φόρμα σιλικόνης που καταργεί το βούτυρο.
- Χύνετε λίγο μείγμα στη φόρμα.
- Ρίχνετε από πάνω λίγα σμέουρα αφυδατωμένα. Αν δεν υπάρχουν σμέουρα, κόψτε κομματάκια μαύρης σοκολάτας, όχι πολλά.
- Χύνετε λίγο μείγμα, βάζετε και τα υπόλοιπα σμέουρα.
- Τελειώνετε βάζοντας όλο το μείγμα στη φόρμα.
- Ψήνετε για 45' λεπτά στους 160 βαθμούς.
- Όταν αρχίσει να μοσχοβολάει βάλτε ένα μαχαίρι στο κέικ και αν το μαχαίρι είναι στεγνό, το κέικ είναι έτοιμο!
Αφήστε το να κρυώσει, λίγη ζάχαρη άχνη από πάνω (πολλοί βάζουν λίγη σκόνη matcha) για την ομορφιά και τη γεύση, προαιρετικά.