0.00€
0
Συνεχίστε να ψωνίζετε

ΚΑΤΑΚΡΑΤΗΣΗ ΥΓΡΩΝ: ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΜΕ ΒΟΤΑΝΑ

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024
Φωτογραφία από ΚΑΤΑΚΡΑΤΗΣΗ ΥΓΡΩΝ: ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΜΕ ΒΟΤΑΝΑ

Ως κατακράτηση υγρών ή αλλιώς κατακράτηση νερού ορίζεται η υπερβολική συσσώρευση υγρών στο κυκλοφορικό σύστημα, στους ιστούς ή στις κοιλότητες του σώματος.

Τα κυριότερα συμπτώματα της κατακράτησης υγρών είναι:

  • Αύξηση της περιμέτρου μέσης
  • Πρήξιμο, κυρίως στα κάτω άκρα και στους αστραγάλους
  • Έντονες στο σωματικό βάρος, χωρίς αλλαγή διατροφικών συνηθειών
  • Μειωμένη ελαστικότητα του δέρματος
  • Πόνος ή ακαμψία στις αρθρώσεις

Αντιμετώπιση:

  1. Μείωση αλατιού (νάτριο): η μεγάλη κατανάλωση αλατιού εντείνει την κατακράτηση υγρών επομένως είναι το πρώτο βήμα αντιμετώπισής τους. Οι ενήλικες δε θα πρέπει να καταναλώνουν περισσότερα από 6γρ. αλατιού ημερησίως, ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου σε 1 κουταλάκι του γλυκού. Προτείνεται η αποφυγή τροφίμων πλούσια σε αλάτι όπως τα αλμυρά snack, τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα, οι έτοιμες σάλτσες και τα αρτοσκευάσματα. Καλό θα ήταν να ελέγχετε τις ετικέτες των τροφίμων που καταναλώνετε.

  2. Αυξήστε το κάλιο: το κάλιο συμβάλλει θετικά στην αποβολή της περίσσειας υγρών από το σώμα μειώνοντας τα επίπεδα νατρίου και αυξάνοντας την παραγωγή ούρων. Τροφές πλούσιες σε κάλιο είναι οι σταφίδες, οι πατάτες, οι μπανάνες, το αβοκάντο καθώς και τα αποξηραμένα βερίκοκα.

  3. Αποφύγετε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες: Η κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων οδηγεί σε μια αλυσιδωτή αντίδραση. Έτσι, λοιπόν, η κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων συμβάλλει στην απότομη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε αντίστοιχη αύξηση της ινσουλίνης. Τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης οδηγούν σε αυξημένη την επαναπορρόφηση νατρίου στους νεφρούς και τελικά σε κατακράτηση. Επομένως καλό θα ήταν να αποφύγετε το λευκό ψωμί πολυτελείας, δημητριακά πρωινού με ζάχαρη, αρτοπαρασκευάσματα, σφολιατοειδή και γλυκά.

  4. Πείτε «Ναι» στη χορήγηση Β6: Ιδιαίτερα οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν έντονες κατακρατήσεις πριν και κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσεως, προτείνεται να λαμβάνουν συμπλήρωμα βιταμίνης Β6, η οποία φαίνεται να συμβάλλει θετικά στη μείωση των κατακρατήσεων. Πριν τη χρήση οποιουδήποτε συμπληρώματος θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό και το διαιτολόγο σας.

  5. Χρησιμοποιήστε φυσικά διουρητικά: Η πικραλίδα ή αλλιώς το ταραξάκο, αποτελεί βότανο με επιβεβαιωμένη διουρητική δράση το οποίο χρησιμοποιείται ως διουρητικό εδώ και πολλά χρόνια. Πριν τη χρήση οποιουδήποτε συμπληρώματος ή βοτάνων θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό και το διαιτολόγο σας.

  6. Αυξήστε την κατανάλωση νερού: Η επαρκής ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας για την ισορροπία των υγρών και την αντιμετώπιση της κατακράτησης.

  7. Εντάξτε στη ζωή σας τη φυσική δραστηριότητα: Η φυσική δραστηριότητα, μέσω της εφίδρωσης που προκαλείται, οδηγεί σε απώλεια υγρών άρα και μείωση της κατακράτησης υγρών. Επιλέξτε όποιου είδους φυσική δραστηριότητα επιθυμείτε ώστε να είστε συνεπείς.

Αρθρογράφος για το ενημερωτικό Blog του votanotherapeia.gr


Γιατροσόφια

Σχετικά Άρθρα