0.00€
0
Συνεχίστε να ψωνίζετε

Η ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΧΟΝΔΡΟΠΑΘΕΙΑΣ

Παρασκευή 02 Αυγούστου 2024
Φωτογραφία από Η ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΧΟΝΔΡΟΠΑΘΕΙΑΣ

Οι αρθρώσεις του σώματος αποτελούνται από κόκαλα, χόνδρο και αρθρικό υγρό. Ο ρόλος του χόνδρου είναι να μειώνει τις τριβές και να βελτιστοποιεί την κίνηση των αρθρώσεων.

Η μειωμένη παραγωγή αρθρικού υγρού και η εκφύλιση του χόνδρου, οδηγεί σε σταδιακή μείωσή του ενδιάμεσα από τις αρθρώσεις και έχει ως αποτέλεσμα τις αύξηση των τριβών, δημιουργώντας φλεγμονή. Η χονδροπάθεια (ή χονδρομαλάκυνση) χαρακτηρίζεται από μαλάκυνση και ρωγμές του χόνδρου των αρθρώσεών μας και είναι συχνό αίτιο πόνου και μειωμένης κινητικότητας σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες.

Εμφανίζεται κατά κύριο λόγο στα γόνατα όπου προσβάλει τον χόνδρο της επιγονατίδας και κατά δεύτερο το χόνδρο του μηρού. Η χονδροπάθεια εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες, σε άτομα που καταπονούν έντονα τα γόνατά τους όπως ηλεκτρολόγοι, επαγγελματίες οδηγοί καθώς και σε άτομα που κάνουν δουλειά γραφείου.

Ωστόσο, αποτελεί μια πολύ συχνή αθλητική πάθηση, ιδιαίτερα αθλητές που εκτελούν συχνές κάμψεις γονάτων π.χ. ορειβάτες, αθλητές πολεμικών τεχνών, άλτες, εμποδιστές, ποδηλάτες κ.α.

Τρόποι αντιμετώπισης:

  1. Απώλεια σωματικού βάρους: προτείνεται η απώλεια σωματικού βάρους σε άτομα με υπερβάλλον βάρος με στόχο την απομάκρυνση της πίεσης από τα γόνατα και τις αρθρώσεις.

  2. Πρόσληψη βιταμίνης D: συμβάλλει στη διατήρηση των επιπέδων ασβεστίου και φωσφορικών αλάτων στον οργανισμό.

  3. Πρόσληψη γλυκοζαμάνης: αποτελεί ένα αμινοσάκχαρο και εντοπίζεται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στους χόνδρους και στο αρθρικό υγρό.
    Συμβάλλει στη σύνθεση, διατήρηση του αρθρικού υγρού και του χόνδρου.

  4. Πρόσληψη Κολλαγόνου: το κολλαγόνο είναι η πρωτείνη που βρίσκεται σε αφθονία στο σώμα. Βοηθάει στη μείωση του πόνου, απορροφά τους κραδασμούς, μειώνει τη δυσκαμψία της άρθωσης και ενισχύει την ενδογενή παραγωγή κολλαγόνου.

  5. Φυσικά βότανα όπως: κουρκουμίνη και το ινδικό λιβάνι, έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Επομένως, θεωρούνται μια πιθανή θεραπεία για τη μείωση του πόνου και τη διευκόλυνση της κινητικότητας.

Τι να αποφύγετε:

  • Καταπόνηση γονάτων σε σκάλες.

  • Διακοπή εντατικής άσκησης. Αντ’αυτού επιλέξτε δραστηριότητες που δεν πιέζουν την άρθρωση όπως γίογκα, κολύμπι.

Καλό θα ήταν πριν προβείτε σε οποιαδήποτε ενέργεια να επισκεφτείτε τον ορθοπαιδικό σας, ο οποίος μπορεί να σας προτείνει επιπλέον ενδοαρθρικές εγχύσεις σκευασμάτων υαλουρονικού οξέος και μπορεί να έχει μια εξατομικευμένη αντιμετώπιση.

 

Αρθρογράφος για το ενημερωτικό Blog του votanotherapeia.gr


Για τη χονδροπάθεια

Σχετικά Άρθρα