ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ ΟΤΑΝ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΠΡΩΤΕΙΝΗ
Τα οφέλη της στην υγεία μας!
Το κεφίρ παρασκευάζεται από οποιοδήποτε είδος γάλακτος, είτε από αγελαδινό, πρόβειο ή κατσικίσιο μετά από γαλακτική και αλκοολική ζύμωση με την προσθήκη κεφίρ. Αυτοί οι «κόκκοι» είναι καλλιέργειες μυκήτων και βακτηρίων γαλακτικού οξέος και μοιάζουν με κουνουπίδι.
Το κεφίρ προέρχεται από τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας, ιδίως στην περιοχή της Βόρειας Οσετίας, μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας. Οι κάτοικοι του Καυκάσου και της περιοχής της Μέσης Ανατολής το καταναλώνουν εδώ και πολλούς αιώνες.
Από τα τέλη του 19ου αιώνα δημοσιεύθηκαν επιστημονικές μελέτες για τις θεραπευτικές και ευεργετικές του ιδιότητες. Ο Elie Metchnikoff, ο οποίος τιμήθηκε με το Νόμπελ Ιατρικής το 1908, απέδωσε τη μακροζωία των βαλκανικών πληθυσμών στην άφθονη κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το κεφίρ.
Μάλιστα, ονόμασε το κεφίρ «ελιξίριο ζωής». Αρχικά η χρήση του έχει διαδοθεί για τη θεραπεία της φυματίωσης και των παθήσεων του εντέρου και του στομάχου ενώ η κατανάλωσή του αυξάνεται με τα χρόνια.
Έχει βρεθεί ότι έχει υψηλή συγκέντρωση σε προβιοτικά, είναι νόστιμο, εύπεπτο και έχει πολλά θρεπτικά συστατικά.
Ο όρος προβιοτικό περιγράφει τροφές που περιέχουν μικροοργανισμούς που είναι ωφέλιμοι για την υγεία. Το κεφίρ έχει γεύση που μοιάζει πολύ με το γιαούρτι και άρωμα που θυμίζει ξινόγαλα. Μπορεί να γίνει ένα νόστιμο σπιτικό τυρί αλλά μπορεί επίσης να καταναλωθεί με φρούτα ή μέλι και δημητριακά.
Τα oφέλη του Κεφίρ για την υγεία:
Μια μερίδα (250 ml) κεφίρ που φτιάχνεται από γάλα περιέχει:
Υπάρχουν παραλλαγές κεφίρ που δεν βασίζονται σε γαλακτοκομικά προϊόντα και μπορούν να παρασκευαστούν με νερό καρύδας ή άλλα γλυκά υγρά. Είναι δυνατό να φτιάξετε κεφίρ χωρίς καθόλου λακτόζη χρησιμοποιώντας χυμό φρούτων.
Το κεφίρ παρασκευάζεται πολύ εύκολα στο σπίτι εάν βάλουμε ½ κουταλάκι κεφιροκόκκους σε 1 λίτρο γάλατος.
Bέβαια μπορείτε να παρασκευάσετε κεφίρ από γάλα σόγιας, αμυγδάλου ή από χυμούς φρούτων. Μπορείτε να κλείσετε αεροστεγώς και να αφήσετε το μείγμα να ζυμωθεί για 24h ώρες.