ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ ΟΤΑΝ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΠΡΩΤΕΙΝΗ
Τα οφέλη της στην υγεία μας!
Η ψωρίαση είναι μια αυτοάνοση, δερματική πάθηση όπου το σώμα δεν αναγνωρίζει ως δικό του τον ιστό του και του επιτίθεται με αποτέλεσμα την μεγαλύτερη παραγωγή δερματικών κυττάρων που σχηματίζουν πλάκες στο δέρμα του ασθενούς. Οι πλάκες αυτές έχουν ερυθρό χρώμα, φολιδωτή υφή και συνήθως προκαλούν κνησμό ή/και πόνο.
Έχει παρατηρηθεί ότι το είδος της τροφής που λαμβάνουν οι ασθενείς με την παραπάνω πάθηση, μπορεί να βελτιώσει ή να επιδεινώσει την συμπτωματολογία.
Ως εκ τούτου συνιστάται να αποφεύγονται τρόφιμα που έχουν υποστεί υψηλή επεξεργασία (λεύκα άλευρα), είναι πλούσια σε κορεσμένα και trans λιπαρά (junk food), έχουν μεγάλο ποσοστό προστιθέμενης ζάχαρης (γλυκά) , καθώς επίσης και η γλουτένη, τα γαλακτοκομικά και το αλκοόλ.
Τι μπορούν, λοιπόν να φάνε όσοι πάσχουν από ψωρίαση;
1. Φρούτα και λαχανικά: Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι μια εξαίρετη πηγή βιταμινών και ιχνοστοιχείων και δρουν προστατευτικά για τον ανθρώπινο οργανισμό. Μπορούν να καταναλωθούν ωμά, ψητά, βραστά και αποξηραμένα χωρίς πρόσθετη ζάχαρη.
2. Ψάρια: Εξαιρετική πηγή άπαχης πρωτεΐνης, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και Ω3 λιπαρά οξέα. Προτιμήστε να καταναλώνετε τα ψάρια σας ψητά ή μαγειρεμένα.
3. Ξηρούς καρπούς (ανάλατους): Οι ξηροί καρποί προσφέρουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών, όπως ακόρεστα λιπαρά (Ω3 και Ω6), αντιοξειδωτικά, φυτική πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και βιταμίνες. Λόγω της υψηλής τους συγκέντρωσης σε λιπαρά, χρειάζεται προσοχή στην ποσότητα που καταναλώνονται.
4. Άπαχη πρωτεΐνη ζωικής προέλευσης (κοτόπουλο, γαλοπούλα, κουνέλι): Τα τρόφιμα αυτής της κατηγορίας μπορούν να σας παρέχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε χωρίς να τρώτε κόκκινο κρέας.
5. Όσπρια: Τρόφιμο που στην μεσογειακή διατροφή παίζει βασικό ρόλο. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, φυτικές πρωτεΐνες, άμυλο, βιταμίνες, φυτοστερόλες, σαπωνίνες, φυτικά οξέα και μέταλλα. Μπορείτε να τα καταναλώσετε σε σούπα, σαλάτα ή σε μορφή ζυμαρικών.
6. Γαλακτοκομικά: Τα γαλακτοκομικά για να μην επηρεάζουν δυσμενώς την συμπτωματολογία της ψωρίασης, συνιστάται να καταναλώνονται σε συχνότητα όχι μεγαλύτερη από μία μερίδα την ημέρα. Μια μερίδα γαλακτοκομικού προϊόντος θεωρείται το 1 κεσεδάκι γιαούρτι ή 30 γραμμάρια τυρί ή 1 ποτήρι γάλα (200 ml).
7. Σπόρους (λιναρόσπορο, παπαρουνόσπορο, chia, ηλιόσπορο κτλ): Μην ξεχνάτε να προσθέτετε σπόρους σε σαλάτες, πρωινά, ψωμί. Είναι πολύ καλή πηγή θρεπτικών συστατικών ωφέλιμων για την υγεία σας!
8. Προϊόντα ολικής άλεσης που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία: Προτιμήστε τα αρτοσκευάσματά σας , το ρύζι και τα ζυμαρικά που καταναλώνετε να έχουν υποστεί το δυνατόν λιγότερη επεξεργασία καθώς τα τρόφιμα που επιδέχονται επεξεργασία ανεβάζουν κατά πολύ τον δείκτη φλεγμονής (στην ψωρίαση είναι ήδη ανεβασμένος).
9. Ελαιόλαδο: Ο Βασιλιάς της μεσογειακής διατροφής! Πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, περιέχει επίσης φαινόλες που δρουν αντιοξειδωτικά και χημειοπροστατευτικά. Η κατανάλωσή του συνιστάται να γίνεται με μέτρο.
10. Μέλι: Το μέλι αποτελείται κυρίως από υδατάνθρακες, περιέχει όμως και βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Έχει αντιφλεγμονώδη , αντιοξειδωτική κι επουλωτική δράση. Συνίσταται η κατανάλωσή του να γίνεται με μέτρο.