ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ ΟΤΑΝ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΠΡΩΤΕΙΝΗ
Τα οφέλη της στην υγεία μας!
Είναι γνωστό σε όλους μας ότι για να υφίσταται η σωματική μας υγεία θα πρέπει να ακολουθεί της ύπαρξης της ψυχικής. Με πιο απλά λόγια, για να μπορούμε να διατηρούμε το σώμα μας και τον οργανισμό μας σε υγιή πλαίσια θα πρέπει να φροντίζουμε πρώτα την ψυχή μας.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειώσουμε ότι πέρα από διάφορες θεραπείες που μπορούμε να ακολουθήσουμε γι’ αυτό το σκοπό, μπορούμε να επιλέγουμε την καθημερινή προσθήκη κάποιον φυσικών προϊόντων στη διατροφή μας τα οποία έχουν διαπιστωθεί ότι εξυπηρετούν μακροπρόθεσμα στην καλύτερη διάθεση και ευημερία των ανθρώπων.
Παρακάτω αναλύονται ένα-ένα τα συγκεκριμένα τρόφιμα:
Κάστανα
Τα κάστανα είναι πλούσια σε μαγνήσιο και βιταμίνες του συμπλέγματος B, θρεπτικές και απαραίτητες ουσίες για τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Έρευνες έχουν δείξει ότι η συχνή κατανάλωσή τους ενισχύει την έκκριση σεροτονίνης, μίας ορμόνης υπεύθυνης για την καλύτερη διάθεση και την αίσθηση χαράς και επιπλέον βοηθούν πολύ στη μνήμη και τη συγκέντρωση.
Τα αμύγδαλα και κυρίως τα έλαια που εκχυλίζονται από τους καρπούς αυτούς είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σε πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά τα οποία βοηθούν κατά πολύ σημαντικό βαθμό στην καλύτερη αιμοποίηση εγκεφάλου και στη διαδικασία παραγωγής ορμονών ευχάριστης διάθεσης.
Το βαλσαμόχορτο όταν ληφθεί εσωτερικά, έχει ηρεμιστική και αναλγητική δράση. Χρησιμοποιείται στη θεραπεία της νευραλγίας, της ανησυχίας, της έντασης και παρόμοιων προβλημάτων. Επίσης κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης βοηθά για να ανακουφίσει από την ευερεθιστικότητα και την ανησυχία, και έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες.
Συνιστάται στην ελαφριά και μέτρια κατάθλιψη. Στην αγορά βρίσκεται με τη μορφή εγχύματος, ελαίου και κρέμας. Δεν μπορεί όμως να λαμβάνεται συνδυαστικά με βαριά φαρμακευτική αγωγή καθώς υπάρχουν ενδείξεις αλλεργικών επιδράσεων με διάφορα φάρμακα.
Το συγκεκριμένο βότανο θεωρείται ότι μπορεί να βοηθήσει στην αϋπνία, το έντονο στρες, την ευερεθιστότητα και την καθημερινή εγκεφαλική κούραση λόγω των χαλαρωτικών του ιδιοτήτων και την ρύθμιση πρόσληψης νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο. Το αφέψημά του είναι μία πολύ καλή επιλογή χαλάρωσης το βράδυ στο σπίτι.
Πρόκειται για άλλο ένα βότανο με θετική επίδραση στη λειτουργία του εγκεφάλου και τις ορμονικές ανισσοροπίες. Όπως τα δύο παραπάνω βότανα , έτσι και αυτό μπορεί να εξυπηρετήσει αποτελεσματικά σε περιόδους εκρηκτικού άγχους σε καθημερινή χρήση του είτε στο φαγητό είτε το δενδρολίβανο είναι βότανο στο οποίο είχαν δήξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι.
Παλαιότερα το έκαιγαν σαν το λιβάνι σε περιόδους εξετάσεων, αλλά και γενικότερα σε χώρους μελέτης γιατί έχει μια σπουδαία ιδιότητα να ενισχύει και να δυναμώνει τη μνήμη. Είναι βότανο αναζωογονητικό και λειτουργεί αποτελεσματικά κατά του άγχους.
Είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα αγχολυτικά βότανα λόγω της μεγάλης ηρεμιστικής της δράσης. Βοηθάει πολύ στη ρύθμιση της νευρικής λειτουργίας μέσω νευροδιαβιβαστών και εξυπηρετεί πολλούς πάσχοντες από κρίσεις πανικού ή γενικευμένο άγχος. Τέλος, είναι ωφέλιμη στην αντιμετώπιση αϋπνίας.
Οι θεραπευτικές ιδιότητες αυτού του φυτού ποικίλουν. Έχει διεγερτική επίδραση, επιπλέον όμως θεωρείται τονωτικό, δυναμωτικό αλλά και ηρεμιστικό γι’ τους που είναι εξασθενημένοι από ψυχικές ασθένειες αλλά και λόγω γήρατος. Στην Κίνα είναι ιδιαίτερα δημοφιλές ως τονωτικό βότανο για τους αθλητές αλλά και ως καλό αφροδισιακό σε γενικότερα πλαίσια.
Η λεβάντα θεωρείται πασίγνωστο βότανο για τους ηρεμιστικές ικανότητες, η οποία σε συνδυασμό με άλλα βότανα κατευνάζει τα νεύρα, βοηθά στην αντιμετώπιση αϋπνίας, τις ημικρανίες, τον πονοκέφαλο και τον εκνευρισμό.
Είναι βότανο που χρησιμοποιείται για την θεραπεία νευρικών προβλημάτων όπως είναι η επιληψία και η σκοτοδίνη. Επίσης, είναι αναζωογονητικό και συντελεί στην απαλλαγή του χρόνιου άγχους και τους ατονίας. Η λεβάντα ανεβάζει τη διάθεση και έτσι διατίθεται σε άτομα τα οποία πάσχουν από κατάθλιψη.
Βρώμη
Είναι κατάλληλο τρόφιμο για την νευρική εξάντληση και το στρες. Τρώγοντας 25 γρ. βρόμης κάθε μέρα ή πίνοντας μισό κουταλάκι βάμματος δύο φορές τη μέρα, μπορούμε να ανεβάσουμε τα επίπεδα σεροτονίνης και ντοπαμίνης πολύ αποτελεσματικά. Τα πίτουρο της βρόμης μειώνει τη χοληστερίνη, τα άχυρα της μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καλό τονωτικό, αλλά και ως αντικαταθλιπτικό.