ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ ΟΤΑΝ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΠΡΩΤΕΙΝΗ
Τα οφέλη της στην υγεία μας!
Το τσάι Matcha έχει γίνει πολύ γνωστό τα τελευταία χρόνια στους λάτρεις του τσαγιού λόγω των ιδιοτήτων του και της ξεχωριστής γεύσης του. Ποιες είναι όμως οι διαφορές του από το κλασικό και πασίγνωστο πράσινο τσάι;
1. Καλλιέργεια-Επεξεργασία
Τόσο το τσάι matcha όσο και το πράσινο τσάι προέρχονται από το ίδιο φυτό, το Camelia Sinensis, αλλά οι ιδιότητες τους είναι σε έναν βαθμό διαφορετικές λόγω της διαφορετικής τους επεξεργασίας και παραγωγής τους.
Το πράσινο τσάι καλλιεργείται κάτω από τον ήλιο. Τα φύλλα του μαζεύονται και ζεσταίνονται γρήγορα. Τα φύλλα αυτά αποξηραίνονται και πωλούνται συνήθως σε φακελάκια. Βυθίζοντάς τα σε ζεστό νερό, δημιουργείται το τσάι που έχει ένα σκούρο πράσινο - καφέ χρώμα.
Το τσάι matcha καλλιεργείται σε σκιά πριν τη συγκομιδή του. Για το τσάι matcha χρησιμοποιείται ολόκληρο το φύλλο αντί για τον εμποτισμό των φύλλων, όπως γίνεται με το πράσινο τσάι. Τα φύλλα του αλέθονται και παράγεται η σκόνη του τσαγιού matcha που έχει ένα ζωντανό πράσινο χρώμα.
2. Θερμίδες
Τόσο το πράσινο τσάι όσο και το matcha έχουν ελάχιστες θερμίδες, οπότε μπορείτε να τα καταναλώσετε χωρίς να ανησυχείτε για το βάρος σας. Ενδεικτικά, 1 φλ πράσινου τσαγιού μας δίνει περίπου 2 θερμίδες, ενώ το τσάι matcha, ανάλογα και την ποικιλία, μας δίνει περίπου 4 θερμίδες ανά μερίδα.
3. Διατροφική αξία
Το πράσινο τσάι:
Ασφάλεια και πιθανές παρενέργειες
Τόσο το πράσινο τσάι όσο και το τσάι matcha είναι γενικά ασφαλή. Οι πιθανές παρενέργειες τους ίσως εμφανιστούν λόγω του περιεχομένου τους σε καφεΐνη.
Συνοψίζοντας και τα δύο είναι πολύ καλές πηγές αντιοξειδωτικών, είναι πολύ χαμηλά σε θερμίδες και προσφέρουν πολλές ευεργετικές ιδιότητες στην υγεία. H κύρια διαφορά τους οφείλεται στο γεγονός ότι για το τσάι matcha χρησιμοποιείται ολόκληρο το φύλλο τσαγιού, επομένως έχει μεγαλύτερη συγκέντρωση σε καφεΐνη, αντιοξειδωτικά συστατικά και μεγαλύτερη δράση.
Υπεύθυνη για το ενημερωτικό Blog του votanotherapeia.gr