Η κυτταρίτιδα είναι μια δερματική αλλοίωση που εμφανίζεται λόγω της συσσώρευσης νερού και λίπους μεταξύ της στοιβάδας του δέρματος και του υποδόριου ιστού.
Συνοδεύεται από μειωμένη ελαστικότητα του συνδετικού ιστού και αλλαγή στη δομή των λιποκυττάρων. Συχνά περιγράφεται ως όψη «φλοιού πορτοκαλιού» που εμφανίζεται στους μηρούς, τους γλουτούς και μερικές φορές στην κάτω κοιλιακή χώρα και το άνω μέρος των χεριών.
Η κυτταρίτιδα είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα που απασχολεί το 85% έως και το 98% των γυναικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι εμφανίζεται σχεδόν αποκλειστικά στις γυναίκες συγκριτικά με τους άντρες πιθανότατα λόγω της διαφορετικής κατανομής λίπους, μυών και συνδετικού ιστού.
Αίτια εμφάνισης κυτταρίτιδας
Αν και οι ακριβείς αιτίες εμφάνισης κυτταρίτιδας δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητές, φαίνεται ότι ένας συνδυασμός παραγόντων μπορεί να προκαλέσει την εμφάνισή της:
- Ορμονικές διαταραχές: Ορμόνες όπως η ινσουλίνη και οι κατεχολαμίνες εμπλέκονται στον μεταβολισμό του λίπους. Επίσης, τα οιστρογόνα φαίνεται ότι επηρεάζουν την εμφάνιση κυτταρίτιδας και είναι ένας από τους λόγους που τη συναντάμε συχνότερα στις γυναίκες.
- Διατροφικές συνήθειες: Αν και ο ρόλος της διατροφής δεν έχει μελετηθεί επαρκώς, μελέτες έχουν δείξει ότι μια διατροφή πλούσια σε απλούς υδατάνθρακες μπορεί να επιδεινώσει την εμφάνιση κυτταρίτιδας. Επίσης, μια διατροφή πλούσια σε αλάτι μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών και να επιδεινώσει την κυτταρίτιδα.
- Αλκοόλ: Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί κατακράτηση υγρών και εντείνει την εμφάνιση κυτταρίτιδας.
- Τρόπος ζωής: Η μειωμένη φυσική δραστηριότητα και ο καθιστικός τρόπος ζωής μπορούν να επιδεινώσουν το πρόβλημα της κυτταρίτιδας.
- Το κάπνισμα, το αυξημένο σωματικό βάρος, γενετικοί παράγοντες και η κληρονομικότητα είναι επίσης κάποιοι από τους παράγοντες που εμπλέκονται στην εμφάνιση της κυτταρίτιδας.
Αντιμετώπιση – Θεραπεία κυτταρίτιδας
Αν και δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία για την κυτταρίτιδα, μελέτες δείχνουν ότι ορισμένες μέθοδοι βοηθούν στην βελτίωση της κατάστασης:
- Ισορροπημένη διατροφή: Οι μελέτες ακόμη δεν είναι επαρκείς, υπάρχουν όμως κάποιες διατροφικές συστάσεις που φαίνεται ότι συμβάλλουν στη μείωση του προβλήματος:
- Αύξηση της κατανάλωσης υγρών: Η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού είναι πολύ σημαντική για τη μείωση της κυτταρίτιδας.
- Μείωση της πρόσληψης αλατιού: Η μείωση της καθημερινής κατανάλωσης αλατιού θα μειώσει την κατακράτηση των υγρών και θα βελτιώσει την όψη των προβληματικών περιοχών. Δώστε προσοχή και σε τρόφιμα που είναι κρυφές πηγές αλατιού, όπως τα τυριά, τα αρτοσκευάσματα, τα αλλαντικά, τα παστά, οι κονσέρβες κ.α.
- Περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ.
- Εμπλουτισμός της διατροφής με τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε, το β καροτένιο, τα φλαβονοειδή, το συνένζυμο Q, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο.
- Σωματική δραστηριότητα: Κάθε μορφής άσκησης βοηθάει στην καύση του λίπους, την αιμάτωση των αγγείων και τη μείωση του σωματικού βάρους. Επομένως, εντάξτε την κίνηση στην καθημερινότητά σας και μόνο οφέλη θα έχετε από αυτήν την αλλαγή.
-
Διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους: Σίγουρα η αύξηση του βάρους, αν είστε υπέρβαροι, θα επιδεινώσει την όψη της κυτταρίτιδας. Η απώλεια βάρους σε αυτήν την περίπτωση, είναι πολύ σημαντική, αν και η αποτελεσματικότητά της στην εμφάνιση της κυτταρίτιδας δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη.
- Αποφυγή του καπνίσματος.
- Βότανα: Η βάση των περισσότερων θεραπειών με βότανα είναι η ενίσχυση της μικροκυκλοφορίας στην περιοχή που εμφανίζει κυτταρίτιδα. Συμπληρώματα όπως η πικραλίδα, η σημύδα, η λουίζα, το πράσινο τσάι, και το ginkgo biloba φαίνεται να βοηθούν, αλλά τα στοιχεία των μελετών δεν είναι επαρκή προς το παρόν.
-
Κρέμες και λοσιόν: Πολλές κρέμες που περιέχουν καφεΐνη, ρετινόλη και ορισμένες φυτικές ενώσεις ισχυρίζονται ότι βοηθούν την μείωση της κυτταρίτιδας. Ωστόσο δεν υπάρχουν αρκετές μελέτες που να στηρίζουν τα οφέλη τους.
Υπάρχουν και άλλες θεραπείες, όπως το τοπικό μασάζ, η κρυοθεραπεία, η θεραπεία με λέιζερ, που φαίνεται να είναι αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας βραχυπρόθεσμα. Χρειάζονται όμως περισσότερες μελέτες για να εξακριβωθεί η αποτελεσματικότητά τους μακροπρόθεσμα.
Να θυμάστε ότι η κυτταρίτιδα δεν είναι ένα πρόβλημα που απειλεί την υγεία σας και δεν υπάρχει ανάγκη να την αντιμετωπίσετε.
Υπεύθυνη για το ενημερωτικό Blog του votanotherapeia.gr