ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ ΟΤΑΝ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΠΡΩΤΕΙΝΗ
Τα οφέλη της στην υγεία μας!
Το Γανόδερμα είναι ένα φαρμακευτικό μανιτάρι που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για τη θεραπεία ασθενειών όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος, η φλεγμονή, το έλκος καθώς και βακτηριακές και δερματικές λοιμώξεις.
Στην Ινδία, ωστόσο, η δυνατότητα του μύκητα εξακολουθεί να διερευνάται. Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα φαρμακευτικά μανιτάρια στον κόσμο αφού τα χημικά του συστατικά παρουσιάζουν πολυάριθμες φαρμακευτικές ιδιότητες. Το έχουν κερδίσει ονομασίες όπως «μανιτάρι της αθανασίας», «ουράνιο βότανο» και «ευοίωνο βότανο». Είναι παγκοσμίως γνωστό και ως «κόκκινο μανιτάρι reishi».
Τα κινέζικα παραδοσιακά φαρμακευτικά φυτά είναι πλούσιες πηγές πολλών βιοδραστικών ενώσεων που παρουσιάζουν αντιφλεγμονώδεις, αντιικές, αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές δράσεις. Όσον αφορά την αντιική ισχύ, βιοδραστικές ενώσεις που απομονώθηκαν από περίπου 30 φαρμακευτικά φυτά έχει βρεθεί ότι αναστέλλουν τη μόλυνση από τον κορωνοϊό μέσω διαφόρων μηχανισμών.
Το Ganoderma lucidum είναι ένας ευρέως χρησιμοποιούμενος κινέζικος φαρμακευτικός μύκητας που ανήκει στην οικογένεια των Polyporaceae. Οι βιοδραστικές ενώσεις που απομονώθηκαν από αυτόν τον μύκητα έχουν δείξει ισχυρές ανοσοενισχυτικές και αντιικές δραστηριότητες.
Η ιστορία της κατανάλωσης αυτού του μανιταριού μπορεί να εντοπιστεί πριν από 5.000 χρόνια στην Κίνα. Βρίσκει επίσης αναφορά στα ιστορικά και ιατρικά αρχεία χωρών όπως η Ιαπωνία, η Κορέα, η Μαλαισία και η Ινδία. Σε αντίθεση με τα κανονικά μανιτάρια, ο ιδιαίτερος χαρακτήρας αυτού είναι ότι αναπτύσσεται μόνο σε ξύλο ή υπόστρωμα με βάση το ξύλο.
Με τον καιρό, πολλοί ερευνητές αναγνώρισαν αυτόν τον μύκητα και προσπάθησαν να αναγνωρίσουν τα συστατικά και τις ιδιότητές του. Η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία ανακαλύπτονται.
Το Ganoderma περιέχει περισσότερα από 400 χημικά συστατικά, όπως τριτερπένια, πολυσακχαρίτες, νουκλεοτίδια, αλκαλοειδή, στεροειδή, αμινοξέα, λιπαρά οξέα και φαινόλες. Αυτά παρουσιάζουν φαρμακευτικές ιδιότητες όπως ανοσοτροποποιητικές, αντι-ηπατίτιδας, κατά του όγκου, αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές, αντι-HIV, ανθελονοσιακές, υπογλυκαιμικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Το μανιτάρι έχει γυαλιστερό κόκκινο-καφέ χρώμα και αναπτύσσεται φυσικά στο ξύλο.
Προτιμά είδη πλατύφυλλων δέντρων όπως ακακία, λεύκα, βελανιδιά, σφενδάμι, μέλια, ευκάλυπτος, χέβια, τέκτονα και γρύβια. Η κάτω επιφάνεια αυτού του μανιταριού είναι πορώδης, ανοιχτό λευκό χρώμα και παράγει κόκκινα σπόρια κατά την ωρίμανση. Ευδοκιμεί καλά σε θερμά και υγρά κλίματα και αναπτύσσεται κατά προτίμηση σε μικτά δάση υποτροπικών έως εύκρατων περιοχών.
Γίνονται προσπάθειες να εκλαϊκευτεί αυτό το μανιτάρι για επαγγελματικούς και βιοποριστικούς σκοπούς, καλλιεργώντας το σε κορμούς ξύλου και πριονίδι.
Παλαιότερα συλλέγονταν μόνο από τη φύση, αλλά η αυξανόμενη ζήτησή του ώθησε τις προσπάθειες τεχνητής καλλιέργειάς του. Η πρώτη επιτυχημένη τεχνητή καλλιέργεια έγινε το 1969 από τεχνικούς της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών. Έκτοτε, το μανιτάρι αυτό καλλιεργείται σε διάφορους κορμούς ξύλου καθώς και σε υποστρώματα από πριονίδι, με πρόσθετα υποστρώματα από πίτουρο σιταριού, φύλλα τσαγιού, φλοιό βαμβακιού και άλλα.
Η μητρική καλλιέργεια του Ganoderma lucidum συνήθως παρασκευάζεται από το καρποφόρο σώμα του με τη μέθοδο ιστοκαλλιέργειας. χρησιμοποιείται περαιτέρω για την προετοιμασία του γόνου του. Το μανιτάρι χρειάζεται περίπου ένα μήνα για να ωριμάσει σε υπόστρωμα πριονιδιού, αλλά ως επί το πλείστον συλλέγεται μία φορά.
Σε υπόστρωμα ξύλινων κορμών, χρειάζονται περίπου 15 ημέρες για να αποικιστεί και περίπου 3-4 μήνες για να ωριμάσει, με περίπου τρεις επόμενες συγκομιδές.
Εκτός από φάρμακα, το Ganoderma lucidum χρησιμοποιείται επίσης ως βασικό υλικό για την παρασκευή προϊόντων όπως τσάι, καφές, ενεργειακά συμπληρώματα, ενισχυτικά υγείας, ποτά, αρτοσκευάσματα και αντιγηραντικά καλλυντικά.
Ιδιότητες
Ο λόγος που το μανιτάρι δεν έχει κερδίσει τόσο μεγάλη δημοτικότητα όσο άλλα φυτικά προϊόντα μπορεί να είναι το γεγονός ότι η μαζική παραγωγή του περιορίζεται σε χώρες όπως η Κίνα, η Ιαπωνία, η Κορέα, η Μαλαισία, η Ταϊλάνδη και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Τα περισσότερα από τα προϊόντα Ganoderma που παράγονται σε αυτές τις χώρες καταναλώνονται εγχώρια και εξάγεται πολύ περιορισμένη ποσότητα πρώτης ύλης.
Οι βιομηχανίες μεγάλης κλίμακας στον κλάδο του Ganoderma ανήκουν κυρίως σε αυτές τις χώρες και έτσι τα προϊόντα είναι ακριβά στον υπόλοιπο κόσμο. Η ευαισθητοποίηση σχετικά με το Ganoderma εξαπλώνεται και η ζήτηση αυτού του μανιταριού έχει ωθήσει πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, να το παράγουν σε μεγάλη κλίμακα και να παράγουν τα προϊόντα του.
Η σημερινή παραγωγή του, ωστόσο, δεν επαρκεί για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση και έτσι υπάρχει ανάγκη να καλλιεργηθεί το μανιτάρι αυτό σε μεγάλη κλίμακα.
Η Ινδία, μια χώρα όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού βασίζεται κυρίως στη γεωργία, έχει μεγάλες δυνατότητες να καλλιεργήσει αυτό το μανιτάρι.
Μπορεί να καλλιεργηθεί σε εσωτερικούς χώρους και επομένως είναι ασφαλές από τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών συνθηκών, τις συγκρούσεις ανθρώπου-άγριας ζωής, τη σκληρή τοπογραφία και τις κακές εδαφικές συνθήκες.
Στην Ινδία, το μανιτάρι περιορίζεται επί του παρόντος στην εργαστηριακή έρευνα.
Ωστόσο, κάποιες επιτυχημένες προσπάθειες για την καλλιέργειά του έχουν γίνει από διάφορες ινδικές οργανώσεις. Καλλιεργείται σε κορμούς ξύλου (που ονομάζονται τοπικά billets) στη χώρα. Το Γανόδερμα μπορεί να έχει τεράστιες δυνατότητες για βιοπορισμό, αλλά υπάρχουν και ορισμένες προκλήσεις.
Λόγω της αυξανόμενης ζήτησης φυτικών και φυσικών προϊόντων υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έχει δημιουργηθεί ένα παράθυρο ευκαιρίας για την καλλιέργεια και την εμπορία του σε μεγάλη κλίμακα στην Ινδία.
Τα αποξηραμένα καρποφόρα σώματα ή η ακατέργαστη σκόνη του Ganoderma lucidum μπορούν να πωληθούν προς 4.000-5000 Rs ανά κιλό.
Υπάρχει ανάγκη να εργαστούμε ειδικά για τη χημική ανάλυση, την αξιολόγηση της ποιότητας και την εμπορία του μανιταριού που καλλιεργούν οι αγρότες, προκειμένου να εμπορευματοποιηθούν τα προϊόντα. Επί του παρόντος, βασιζόμαστε σε άλλες χώρες για πρώτες ύλες και τις εισάγουμε για να ικανοποιήσουμε τη ζήτηση στην Ινδία.
Έτσι, το Ganoderma lucidum έχει όλες τις δυνατότητες για επιχειρηματικότητα καθώς και ευκαιρίες βιοπορισμού στην Ινδία και χρειάζεται μόνο σωστή κλιμάκωση μεταξύ των αγροτών.