ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ ΟΤΑΝ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΠΡΩΤΕΙΝΗ
Τα οφέλη της στην υγεία μας!
Η Σαρακοστή, οι 40 ημέρες δηλαδή πριν από το Πάσχα, θεωρείται ως η σημαντικότερη περίοδος νηστείας για τους Χριστιανούς Ορθόδοξους, προετοιμάζοντάς τους να υποδεχτούν το Άγιο Πάσχα.
Την περίοδο αυτή, παραδοσιακά, οι πιστοί δεν καταναλώνουν κόκκινο ή λευκό κρέας, ψάρι (εκτός από την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου και την Κυριακή των Βαΐων), γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά.
Ορισμένοι άνθρωποι, επιλέγουν να μην καταναλώνουν κόκκινο και λευκό κρέας, τρώνε ωστόσο τα υπόλοιπα ζωικής προέλευσης τρόφιμα. Όποιον τρόπο κι αν επιλέξει κανείς να νηστέψει, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα προσθέσει στο πιάτο του ορισμένους διατροφικούς «θησαυρούς».
Επάξια έχει κερδίσει μια θέση ανάμεσα στις υπερτροφές (superfoods) ειδικά όταν αποτελείται από 100% αλεσμένο σπόρο σουσαμιού ( με αποτέλεσμα να διατηρεί όλες τις θρεπτικές του ουσίες). Το ταχίνι είναι πλούσιο σε ασβέστιο, ψευδάργυρο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φώσφορο, ακόρεστα λιπαρά οξέα (Ω6 κυρίως), πρωτεΐνες και μαγνήσιο.
Η σύστασή του έχει δράση καρδιοπροστατευτική, αντιοξειδωτική, αποτοξινωτική και προστατευτική για τα οστά. Επίσης, τα λιπαρά οξέα που περιέχονται στο σουσάμι μειώνουν την χοληστερίνη στον οργανισμό. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, συνιστάται η κατανάλωση να γίνεται με μέτρο, δηλαδή 1 κουταλιά της σούπας την ημέρα είναι αρκετή.
Τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος, φυτικών ινών , φυτικής πρωτεΐνης, βιταμινών ,μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Δρουν ως αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη. Η συχνή κατανάλωσή τους, σε μικρές ποσότητες έχει προστατευτική δράση για την εμφάνιση Διαβήτη τύπου ΙΙ, μειώνει τα τριγλυκερίδια , την «κακή» χοληστερόλη και αυξάνει την «καλή».
Επίσης, βοηθάει στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού σωλήνα και βελτιώνει την λειτουργία των αρτηριών της καρδιάς.
Αγαπημένο φαγητό στην ελληνική κουζίνα και πολύ πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Τα όσπρια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, φυτικές πρωτεΐνες , άμυλο, βιταμίνες (Β), φυτοστερόλες, σαπωνίνες, φυτικά οξέα και μέταλλα.
Την περίοδο της νηστείας έχουν κυρίαρχο ρόλο στο τραπέζι είτε είναι σε μορφή σούπας, σαλάτας, μπιφτεκιών ακόμα και ζυμαρικών. Μπορείτε να τα συνδυάσετε με θαλασσινά και να έχετε μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας.
Λέγοντας θαλασσινά, αναφερόμαστε στα τρόφιμα εκείνα που προέρχονται από την θάλασσα και δεν είναι ψάρια. Είναι τρόφιμα πολύ χαμηλά θερμίδες και λίπος.
Περιέχουν υψηλά ποσοστά χοληστερόλης και ως εκ τούτου παλιότερα δινόταν η οδηγία να μην καταναλώνονται από άτομα με υψηλή χοληστερίνη όμως αυτό πλέον έχει αλλάξει μιας και έχει αποδειχτεί πως η χοληστερίνη που περιέχεται σ’ένα τρόφιμο ΔΕΝ επηρεάζει την χοληστερίνη στον ανθρώπινο οργανισμό, το λίπος, είναι αυτό που αυξάνει την χοληστερίνη και στον οργανισμό του ανθρώπου, συνεπώς τα θαλασσινά είναι ασφαλή προς κατανάλωση από όλες τις ομάδες πληθυσμού εφόσον δεν υφίσταται αλλεργία σε αυτά.
Επιπροσθέτως, περιέχουν βιταμίνες (Α, Β, D) ,μέταλλα και ιχνοστοιχεία (ιώδιο, μαγνήσιο, σελήνιο, ψευδάργυρο κ.ά). Είναι σημαντικό ν’αναφέρουμε ότι θαλασσινά αλιευμένα σε περιοχές με αυξημένους ρύπους έχουν μεγάλες συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων που επιβαρύνουν την υγεία μας.
Εάν παρατηρήσουμε δυσάρεστη οσμή ή αλλοιωμένο σχήμα σε κάποιο θαλασσινό, δεν το καταναλώνουμε. Τέλος, είναι προτιμότερο να μην τα τηγανίζετε αλλά να τα καταναλώνετε ψητά ή μαγειρεμένα.
Τα λαχανικά έχουν την τιμητική τους την περίοδο της νηστείας καθώς υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι να μαγειρευτούν και να δώσουν ολοκληρωμένα γεύματα. Μπορεί κανείς να τα μαγειρέψει σαν λαδερό, να φτιάξει πίτες, μπιφτέκια λαχανικών, σαλάτες, γιαχνί, κοκκινιστά,σούπες ή σε συνδυασμό με ρύζι, γεμιστά,σπανακόρυζο,λαχανόρυζο,πρασόρυζο.
Τα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες (B,C,E,A), μέταλλα και ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, μαγγάνιο, νάτριο, μαγνήσιο κ.ά) πλούσια σε νερό και χαμηλά σε θερμίδες.
Για να έχετε την βέλτιστη πρόσληψη των θρεπτικών τους συστατικών, προτείνεται η κατανάλωσή τους να είναι συχνή (5-6 μερίδες/ημέρα)και με ποικιλία χρωμάτων.